Utilaje Tamplarie PVC

Utilaje productie tamplarie tip termopan din profile pvc si aluminiu.

by Jurasic ®

Termopanul cu emisivitate scazuta

Termopanul cu emisivitate scazuta

Pentru a face ca geamul sa fie si un bun izolator termic, unele dintre aceste fete se „vopsesc” („primesc ecrane”) cu substante speciale (asa-zisele suprafete cu emisivitate scazuta – low emissivity sau, mai scurt, low-e).
În consecinta, daca o fata a unui geam este prevazut cu un ecran cu emisivitate scazuta atunci acesta va radia mai putina energie (va pierde mai putina caldura), deci va izola mai bine interiorul camerei fata de exterior.
Rasfoiesc un manual american (editat de ASHRAE în 2005) în care se prezinta o serie de date tehnice referitoare la geamurile termopan („insulating glazing unit” – IGU’s), date care ne permit sa va prezentam exemplele care urmeaza.
Exemplul 1. Daca un geam tip „termopan” este executat din 2 foi de sticla, montate într-o rama fixa de PVC („reinforced vinyl”), având distanta între sticle de 12.7 mm, între care se gaseste aer, iar pe una din fetele interioare (ale uneia dintre sticlele 2 sau 3), se aplica un strat protector cu emisivitate scazuta, atunci printr-o fereastra cu emisivitate e= 0,05 transferul de caldura (energie) va fi cu cca. 32% mai scazut fata de aceeasi fereastra cu emisivitatea e= 0,60 si cu cca. 41% mai scazut fata de situatia în care aceeasi fereastra nu ar avea nici un fel de ecran de emisivitate scazuta (adica emisivitatea ar fi maxima). Concluzie: un termopan cu un „e” mai mic izoleaza mai bine.
Consider ca la ora actuala în România, pentru majoritatea clientilor, geamurile de termopan se vând cu conditia de a fi foarte ieftine; dar, si calitatile lor izolante sunt mai modeste.
Exemplul 2. Reluând exemplul anterior, putem spune ca fata de vechiul geam de bloc autohton, cu doua rânduri de geamuri montate în rame de lemn (conf. STAS 1907-52), un geam termopan actual (fara nici un strat de protectie, deci cu e= 1) pierde cu 14% mai putina caldura, iar unul cu emisivitate scazuta medie (e= 0,40) „izoleaza mai mult” cu cca. 32%.