Utilaje Tamplarie PVC

Utilaje productie tamplarie tip termopan din profile pvc si aluminiu.

by Jurasic ®

Marimea geamului termopan

Marimea geamului termopan

Masura energiei termice transmisa prin termopan este coeficientul de transfer termic global, k, exprimat în W/m2*K.
Suprafata ferestrei de termopan are trei zone distincte: rama ferestrei, marginea geamului si centrul geamului.
Fiecare zona are coeficientul sau de transfer partial: nucleul central, cel mai bun; marginea geamului, ceva mai slab (datorita distantierelor metalice montate perimetral între sticle) si rama, cel mai slab.
Vom compara 2 ferestre fixe, de arii egale (1,20 x 1,20 m), compuse diferit: 1 ochi (prima) si 2 ochiuri cu rama de separare (a doua).
Componentele: rama de aluminiu izolata termic, cu foi din sticla simpla, distantate la 12,5 mm, între acestea fiind aer.
Rezultatul: k= 3,26 la fereastra cu 1 ochi si k= 3,51 la fereastra cu 2 ochiuri.
Fereastra cu 2 ochiuri a pierdut cu 8% mai multa caldura.
Concluzie: Pe cât posibil, ocupati acelasi gol în perete cu ochiuri de geam cât mai mari (rame cât mai putine, sticla cât mai multa).

Termopanul, datorita garniturilor de cauciuc, taie complet circulatia aerului prin ramele ferestrei.
Uscarea rufelor, prezenta florilor sau a oamenilor, sunt surse de vapori de apa într-o încapere.
Vaporii de apa, acumulati succesiv, mareste umiditatea aerului din balcon, „împingându-l” la saturare.
Aerul saturat, aflat lânga un obiect rece (de ex. fata termopanului), condenseaza pe suprafata geamului, daca temperatura sa este sub „punctul de roua”.
Saturarea (ajungerea la punctul de roua) depinde de umiditatea (grame apa la kg aer) si temperatura aerului; de ex.: 5,5 g apa la +5°C, 7,6 g apa la +10°C, 10,6 g apa la +15°C etc.
Uscând rufe, tinând flori în balcon, mariti substantial umiditatea aerului aici, astfel ca, mai ales iarna, termopanele racindu-se „plâng”, semn de buna etansare. Remedierea situatiei: iarna, deschideti cât mai larg ferestrele balconului când uscati rufe, pâna la uscarea lor completa; reduceti la minimum numarul ghivecelor de flori din balcon si aerisiti cât mai des.