Utilaje Tamplarie PVC

Utilaje productie tamplarie tip termopan din profile pvc si aluminiu.

by Jurasic ®

Influenta microclimatului asupra termopanului

Influenta microclimatului asupra termopanului

Sa revenim la problema impactului microclimatului asupra confortului uman prin prisma definirii sale ca o suma a principalilor parametri ai aerului înconjurator: temperatura, umiditatea si prospetimea acestuia.
Fara a intra în detalii tehnice, simplificând expunerea, pentru a exista starea de confort, primele doua caracteristici ar trebui sa aiba anumite valori, de iarna si, respectiv, de vara, astfel:
Vara: temperatura sa fie cuprinsa în intervalul 23 - 27 °C, iar umiditatea (absoluta) în intervalul 5,5 - 13,5 grame vapori/ kg aer, corespunzator unor umiditati relative de cca. 30 – 60 %;
Iarna: în încaperi, temperatura sa fie între 20 si 24 °C, iar umiditatea absoluta între 4 si 12 grame vapori/ kg aer, corespunzator acelorasi umiditati relative de cca. 30 – 60 %;.
Valorile mentionate formeaza „colturile unui patrulater neregulat” (în cunoscuta diagrama psihrometrica cu care se lucreaza în climatizare).
Despre prospetimea aerului nu este nevoie sa insistam: cu cât avem mai mult aer proaspat, lipsit de nocivitati, cu atât este mai bine.
Necazurile apar iarna, când pot apare suprafete interioare ale încaperii (de ex. pereti, ferestre, tavane, lucarne etc.) cu temperaturi mai scazute decât cele ale aerului.
Fiecare dintre noi stim ce este roua; acele picaturi de apa care se strâng (condenseaza) pe firele de iarba, când temperatura aerului coboara, vara, sub o anumita valoare; iarna, se produce bruma (când, aceleasi picaturi de condens, îngheata).
În aer, apa ramâne sub forma de vapori atâta timp cât temperatura nu coboara sub asa-numita temperatura a punctului de roua, când presiunea vaporilor ajunge la saturatie (adica vaporii „se satura” sa mai zburde liberi prin aer, devenind picaturi de apa, prin condensare).
{Simplificând: la o anumita presiune atmosferica, pe un anumit obiect interior (de ex. o sticla scoasa din frigider sau fata interioara a geamului) se vor depune „broboane de apa” (va apare condensul) numai daca obiectul, având o anumita temperatura, raceste aerul din imediata sa apropiere care la rândul lui contine o cantitate minima de vapori de apa (exprimabila în grame vapori de apa/ kilogram de aer); astfel se pot calcula, perechile de parametri de condensare la roua temperatura-umiditate absoluta [de ex. (în grade Celsius per gr. vapori/ kg. aer): -100/1,45; -2,50/3; +2,50/4,5; +100/7,6; +150/.