Utilaje Tamplarie PVC

Utilaje productie tamplarie tip termopan din profile pvc si aluminiu.

by Jurasic ®

Analiza unui caz semnalat

Analiza unui caz semnalat

Din luna mai 2005 sunt beneficiara unei tâmplarii PVC (PROFIL TRICAMERAL …) cu geam termopan low-e.
Odata cu scaderea temperaturii exterioare sub 0 °C, pe foaia de geam dinspre camera (deci nu între foi) se formeaza un strat de abur (care peste noapte se transforma în "broboane de apa"), cu atât mai înalt cu cat temperatura este mai scazuta.
Am solicitat firmei producatoare (de la care am certificat de garantie si instructiuni de folosire) sa gaseasca o solutie la acest fenomen si mi s-au prezentat urmatoarele cauze :
- umiditate în camera ;
- sursa de caldura nu este chiar sub geam ;
- asa se întâmpla in primul an ;
- mi s-a sugerat chiar sa nu mai dorm în camera si sa sterg geamul.
La insistentele mele a venit cineva de la firma care a masurat umiditatea în camera si temperatura pe geam.
Acestea au fost :
- 60% umiditate in camera
- 19 °C temperatura pe geam (la interior)
Reprezentantul firmei a considerat ca daca întoarce foaia de geam LOW-E se rezolva problema, ceea ce nu s-a întâmplat. … as dori sa-mi explicati ce fenomen se produce si ce masuri as putea sa iau.”
De la bun început facem observatia ca, existenta protectiei de emisivitate pe fata 2 sau 3 a fetelor din interiorul geamului dublu termopan, nu conduce la modificari ale gradului de izolare termica a acestuia; deci, întoarcerea geamului în rama nu schimba comportamentul sau termic.
Tot astfel, este de asteptat ca fereastra sa nu îsi modifice proprietatile termoizolatoare dupa trecerea primului an de existenta; este adevarat ca, daca garniturile de etansare se deterioreaza, prin fereastra se va produce o ventilare naturala permanenta si nu s-ar mai produce (în încapere) acumularea de vapori de apa; dar acesta nu este modul normal de functionare a unei ferestre tip termopan.
Pe scurt, alte comentarii ale noastre sunt:
Datele din teren sunt extrem de sarace, situatie în care se pot face doar unele supozitii;
Astfel, nu au fost precizate unele date de baza, cum ar fi: (a) coeficientul global de transfer termic al geamului termopan (în W/m2*K), necesar a fi înscris de vânzator în certificatul de garantie, (b) valoarea temperaturii exterioare a aerului în timpul masuratorilor efectuate, la fata locului, (c) conditiile climatice exterioare uzuale (orasul în care se afla cladirea), (d) date referitoare la cladire (alcatuire pereti si acoperis, orientare fereastra etc.). Totusi, daca admitem ca temperatura fetei interioare a geamului (pe care s-a aflat condens în timpul masuratorii) a fost de +19 °C si în camera umiditatea relativa a fost de 60%, din diagrama psihrometrica rezulta ca:
- Fie temperatura punctului de roua a fost (de cel putin) +19 °C, caz în care umiditatea absoluta ar fi fost de cca. 13,6 grame vapori/ kg de aer uscat, iar temperatura aerului din încapere ar fi trebuit sa fie cca. +27,3 °C (situatie mai greu de crezut !);
- Fie masuratorile au fost eronate, executate pe graba, incomplet.
În continuarea analizei am putea, totusi, presupune ca temperatura aerului din încapere ar fi fost de cca. +21 °C (situatie mai usor de crezut), caz în care, la 60% umiditate relativa, temperatura fetei interioare a geamului (pe care se afla condens în timpul masuratorii) a fost de +13,2 °C (care ar fi fost si temperatura punctului de roua); în consecinta umiditatea absoluta a aerului din camera era de cca. 9,5 grame de vapori de apa (situatie credibila !).
Este adevarat ca, daca sub geamul de termopan, s-ar afla un radiator, acesta ar fi spalat de aerul cald, temperatura fetei interioare a geamului ar creste, îndepartându-se de punctul de roua (anulând pericolul de producere a condensului).
Din experienta noastra, la o instalatie de încalzire centrala bine reglata, care furnizeaza agent termic în radiatoare dupa Normativele Tehnice existente si realizeaza într-o încapere o temperatura de cca. +23 °C, temperatura aerului care se ridica de la radiator (spalând fereastra) ar avea peste +40 °C si ar îndeparta pericolul de condens.
Ce ne facem însa în cazul în care avem termopane montate în usa de la balcon, în fata careia nu putem monta radiatoare ?
Din pacate, cauzele reale care au condus la nemultumirea clientului, nu pot fi puse în evidenta decât prin masurari complete, la fata locului, efectuate de catre personal specializat, în conditii reale de exploatare (de ex. trebuie stiute si sursele interioare reale producatoare de umiditate).